Karelsk björnhund är en gammal ras från Finlands skogsregioner, nära gränsen mot Ryssland. Den utvecklades som en modig och uthållig jakthund för storviltsjakt, särskilt på älg och björn.
Rasen har avlats för att arbeta självständigt i djup skog och förmå ställa viltet med skall tills jägaren anländer. Tack vare sin orädda och kraftfulla natur blev den snabbt en oumbärlig följeslagare för storviltjägare i Norden.
Karelsk björnhund är idag en av Finlands nationalraser, och uppskattas både för sin arbetskapacitet och sitt karakteristiska uttryck.
Den här rasen är främst en jakthund, specialiserad på älg, björn och annat storvilt.
Tack vare sitt fokuserade temperament och sitt mod är den en mycket effektiv ställande hund.
Även om den i vissa fall förekommer som sällskapshund, kräver den mycket aktivering, träning och förståelse för sitt ursprungliga syfte, och är därför inte lämplig som enbart sällskapshund.
Karelsk björnhund är modig, målmedveten och alert. Den är lojal mot sin ägare, men också självständig och stark i sina instinkter.
Det här är en aktiv, stark och envis ras, vilket innebär att träning bör ske med både tålamod och fasthet.
Rasen är generellt frisk och tålig, men vissa individer kan drabbas av höftledsdysplasi (HD).
Överlag är den anpassad för kallt klimat och fysisk aktivitet, vilket gör att den ofta håller sig i god form vid rätt typ av livsstil.
Rasen har ett starkt behov av att få utlopp för sin energi och sitt driv.
Om den inte får jaga eller aktiveras på annat sätt kan den bli rastlös, skällig eller destruktiv. Mentalt kräver den också utmaningar i form av spårövningar eller problemlösning.
Karelsk björnhund passar bäst för en erfaren, aktiv jägare eller hundförare som kan erbjuda den en meningsfull uppgift.
Rasen kräver mycket motion, tålamod och förståelse för dess självständiga natur. Den är inte lämplig för den som vill ha en passiv sällskapshund eller bor i lägenhet.
Karelsk björnhund är en orädd och intensiv jakthund, som skiljer sig från Jämthunden genom sin mindre storlek och högre energi. Jämfört med västsibirisk Laika är den mer specialiserad på storvilt.